Jablečný jáhelník s kokosovým mlékem

Jablečný jáhelník s kokosovým mlékem

Ne tak uplně tradiční jáhelník. Zdravý a opravdu moc dobrý.

Jáhly

Jáhly jsou oloupané proso seté. Jedná se o bezlepkovou potravinu, která se dá připravit jak nasladko, tak naslano. Jáhly obsahují mnoho sacharidů, ale díky vysokému obsahu vlákniny mají nižší glykemický index. Jsou tedy syté a zároveň dobře stravitelné. Z minerálních látek obsahují hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Křemík je významný antioxidant a podpoří zdraví vlasů, kůže, nehtů i zubů. Železo je zase vhodné při léčbě anémie.

b

Ingredience:

  • 1 malá plechovka kokosového mléka (175 ml)
  • 180 g jáhel
  • 2-3 menší jablka
  • 4 lžíce agávového sirupu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1/2 lžičky skořice
  • Špetka soli
  • Margarín
  • Drcené ořechy
  • Forma (na fotce oválná cca 25×12 cm)

Recept:

  1. Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti. Vodu slijeme.
  2. Zalijeme dvojnásobným množstvím čisté vody a přivedeme k varu.
  3. Vaříme zakryté na mírném plamenu bez míchání asi 15 minut, dokud se nevsákne voda.
  4. Kokosové mléko promícháme se sirupem, skořicí, špetkou soli a vyškrábaným vnitřkem vanilkového lusku.
  5. Krém zamícháme do jáhel.
  6. Jablka omyjeme, nakrájíme na plátečky a vyložíme jimi formu vymazanou margarínem.
  7. Přidáme směs jáhel s krémem a pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 200°C.
  8. Hotový jáhelník ozdobíme nadrcenými ořechy a podáváme nejlépe ještě teplý.

„Lidé žádají v modlitbách od bohů zdraví, ale že sami v sobě mají nad ním moc, nevědí.“ – Démokritos. I já ráda přemýšlím nad svým životním stylem a baví mě objevovat, co se mému tělu líbí a co mu nedělá dobře. Ráda běhám a ráda jím, ale správné věci. Vařím bez masa a často experimentuji i s veganskými recepty. Snad vás moje příspěvky potěší. :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *