Očistná polévka z červené řepy

Očistná polévka z červené řepy

Chcete-li si trochu pročistit tělo, zkuste to s červenou řepou. Uvařte si velký hrnec této nekalorické detoxikační polévky a naordinujte si ji na celý den.

Výživné látky:

  • Červená řepa – svým vysokým obsahem železa je nápomocná při anémii. Pomáhá ke snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls, posiluje nervový systém, imunitu jako takovou, játra a žlučník. Díky křemíku podporuje kosti, vlasy a nehty. Kromě toho obsahuje také velké množství vápníku, hořčíku, železa, zinku, vitaminů C, B1, B2, B6 a E. Detoxikuje a pektin v ní obsažený se zase postará o snížení cholesterolu a podpoří peristaltiku střev.
  • Kysané zelí – neztrácí vysoký obsah vitaminů a dalších prospěšných látek. Vitaminu C dokonce obsahuje více, než čerstvé. Obsahuje probiotické kultury (dobré na trávení), antibioticky působící fotochemikálie, kyselinu listovou, vitamin C, A, K a vitaminy skupiny B. Z minerálů dále železo (krvetvorba), draslík (detoxifikační a odvodňující účinky), hořčík, vápník, zinek a selen. Nakonec také látku cabigen, která napomáhá léčbě žaludečních vředů.

IMG_1856-(1)-compressor

Ingredience:

  • 2 řepy
  • 5 brambor
  • 1 rajče
  • Sklenice kysaného zelí
  • 1 bobkový list
  • 3 hřebíčky
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce cukru
  • Sůl a pepř
  • Šťáva z ½ citronu
  • Smetanový jogurt
  • Bylinky

Recept:

  1. Brambory a řepu oloupejte, nakrájejte na kostky, dejte do hrnce spolu se zelím a nakrájeným rajčetem, zalijte 1,5l vody/vývaru, přidejte koření, cukr a sůl a vařte asi 25 minut. (kdo má radši výraznější chuť, použije koření více)
  2. Do hotové trochu vychladlé polévky přimíchejte citronovou šťávu a ještě jednou dochuťte.
  3. Polévku podávejte ozdobenou smetanovým jogurtem a bylinkami.

IMG_1845-compressor

Tip:

Polévka je nejlepší, až když se trochu rozleží. Lze ji podávat také studenou.

„Lidé žádají v modlitbách od bohů zdraví, ale že sami v sobě mají nad ním moc, nevědí.“ – Démokritos. I já ráda přemýšlím nad svým životním stylem a baví mě objevovat, co se mému tělu líbí a co mu nedělá dobře. Ráda běhám a ráda jím, ale správné věci. Vařím bez masa a často experimentuji i s veganskými recepty. Snad vás moje příspěvky potěší. :-)

Čitatelia napísali 1 komentár k tomuto článku
  1. Jan Mareš at 23:27

    Nejlepší na tomhle článku je Lucky medailonek 🙂 Jinak já mám červenou řepu rád hodně. Bohužel nejvíc mi chutná zavařená, i když vím, že syrová by byla z hlediska zdraví prospěšnější. A takový boršč je taky super.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *