Jak vytvořit veganský krém na dort rychle a jednoduše? Tenhle…
Očistná polévka z červené řepy
Chcete-li si trochu pročistit tělo, zkuste to s červenou řepou. Uvařte si velký hrnec této nekalorické detoxikační polévky a naordinujte si ji na celý den.
Výživné látky:
- Červená řepa – svým vysokým obsahem železa je nápomocná při anémii. Pomáhá ke snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls, posiluje nervový systém, imunitu jako takovou, játra a žlučník. Díky křemíku podporuje kosti, vlasy a nehty. Kromě toho obsahuje také velké množství vápníku, hořčíku, železa, zinku, vitaminů C, B1, B2, B6 a E. Detoxikuje a pektin v ní obsažený se zase postará o snížení cholesterolu a podpoří peristaltiku střev.
- Kysané zelí – neztrácí vysoký obsah vitaminů a dalších prospěšných látek. Vitaminu C dokonce obsahuje více, než čerstvé. Obsahuje probiotické kultury (dobré na trávení), antibioticky působící fotochemikálie, kyselinu listovou, vitamin C, A, K a vitaminy skupiny B. Z minerálů dále železo (krvetvorba), draslík (detoxifikační a odvodňující účinky), hořčík, vápník, zinek a selen. Nakonec také látku cabigen, která napomáhá léčbě žaludečních vředů.
Ingredience:
- 2 řepy
- 5 brambor
- 1 rajče
- Sklenice kysaného zelí
- 1 bobkový list
- 3 hřebíčky
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžíce cukru
- Sůl a pepř
- Šťáva z ½ citronu
- Smetanový jogurt
- Bylinky
Recept:
- Brambory a řepu oloupejte, nakrájejte na kostky, dejte do hrnce spolu se zelím a nakrájeným rajčetem, zalijte 1,5l vody/vývaru, přidejte koření, cukr a sůl a vařte asi 25 minut. (kdo má radši výraznější chuť, použije koření více)
- Do hotové trochu vychladlé polévky přimíchejte citronovou šťávu a ještě jednou dochuťte.
- Polévku podávejte ozdobenou smetanovým jogurtem a bylinkami.
Tip:
Polévka je nejlepší, až když se trochu rozleží. Lze ji podávat také studenou.
Nejlepší na tomhle článku je Lucky medailonek 🙂 Jinak já mám červenou řepu rád hodně. Bohužel nejvíc mi chutná zavařená, i když vím, že syrová by byla z hlediska zdraví prospěšnější. A takový boršč je taky super.