Pšeno je obilnina bohatá na sacharidy, preto je ideálna na…
Pečená zelenina s cizrnou
Perfektní spojení chutí! Ale je pečená zelenina vůbec zdravá? Rajče a mrkev rozhodně ano, v některých ohledech dokonce více, než zasyrova. Ale takový česnek bohužel spíše jen přidá na chuti.
Výživné látky:
- Česnek – česnek je (bohužel) nejzdravější v syrovém stavu a jeho pozitivní účinky se tepelnou úpravou minimalizují (včetně jeho antibakteriálního účinku). Pokud chcete zachovat co nejvíce zdraví prospěšných látek, přidávejte ho do pokrmu co nejpozději.
- Rajčata – při tepelném zpracování uvolňují lykopen. Při přípravě na oleji se absorpce lykopenu v těle zvyšuje. Lykopen je účinný v prevenci nádorových onemocnění, chrání před UV zářením a napomáhá hnědnutí pokožky při opalování.
- Mrkev – je dobrým zdrojem karotenů (zejména důležitého antioxidantu betakarotenu) a dodá nám kromě vlákniny také vitamin A, B3, B6, C, mangan a draslík. Ze syrové mrkve je tělo schopné vstřebat jen asi 25 % beta-karotenu, ale z vařené mrkve připravené s trochou tuku dokáže tělo vstřebat více než polovinu beta-karotenu.
- Cizrna – patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je bohatá na bílkoviny a vlákninu, obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, nenasycenou mastnou kyselinu linolovou, vápník, železo, vitamín B15 a další cenné látky. Díky tomu podporuje trávení, stavbu buněk, funkci nervové soustavy, obsah červených krvinek v krvi a snižuje vstřebávání zlého cholesterolu do krve.
Ingredience:
- 2 cukety
- 1 mrkev
- 4 rajčata
- 1 cibule
- 1 palice česneku
- 2 plechovky cizrny
- Olivový olej (vhodný na pečení)
- Sůl a čerstvě namletý pepř
- Italské bylinky
- Čerstvé bylinky na ozdobu
Recept:
- Zeleninu omyjeme, pokrájíme na menší kousky a rozložíme na plech s pečícím papírem (bez cizrny).
- V misce smícháme olivový olej, sůl, pepř a bylinky. Směsí potřeme veškerou zeleninu.
- Pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 200°C, poté promícháme, přidáme propláchnutou cizrnu a vrátíme do trouby na dalších 5-10 minut.
- Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami.