Veggie pizza s pořádnou vrstvou zeleniny. Dobře chutná, dobře vypadá. (viac…)
		
	
		Hokkaido polévka
Pokud dostanete dýni od babičky ze zahrádky, či jste si sami jednu vypěstovali anebo na ní prostě narazíte v supermarketu, určitě po ní hned sáhněte a udělejte z ní polévku.
Výživné látky:
- Hokkaido dýně – s dýní do sebe dostanete porci vlákniny, alfa-karotenu, beta-karotenu, draslíku, selenu, luteinu, a pokud zkonzumujete i semínka, tak také omega-3 mastných kyselin. To vše je prospěšné pro váš zrak, hladinu cholesterolu, či cukru v krvi.
 - Zázvor – hřejivý zázvor je plný antioxidantů, pomáhá při ranní nevolnosti, ale pozor – pokud ho sníte mnoho, může naopak podráždit žaludek a také ředí krev.
 - Kokosové mléko – je zase dobré pro imunitu, trávení, působí antisepticky, zklidňuje nervy a normalizuje hladinu cukru v krvi.
 
Ingredience:
5 porcí:
- 1 dýně hokkaido (cca 900 g)
 - 2 jarní cibulky
 - 1 mrkev
 - Kus čerstvého zázvoru
 - 1 lžička sušeného rozmarýnu
 - Trocha chilli
 - 1 bobkový list
 - Olej
 - 400 ml kokosového mléka
 - 1,5 l vody
 

Recept:
- Dýni omyjeme, opatrně přepůlíme a vydlabeme z ní semínka. Poté veškerou zeleninu (dýni, cibulku, mrkev a zázvor) očistíme a nakrájíme na kusy.
 - Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, chvíli na něm orestujeme zeleninu, poté přihodíme koření se solí, zalijeme 1,5 l horké vody a vaříme na mírném plamenu 15 – 20 minut.
 - Po uvaření vyjmeme bobkový list, rozmixujeme dohladka a smícháme s kokosovým mlékem. Můžeme ještě dokořenit a dosolit a podáváme s pečivem, nebo ozdobené bylinkami a semínky.
 
Tip:
Polévka chutná skvěle i bez kokosového mléka. A v zimních měsících nešetřete zázvorem!
Semínka si můžete upražit na pánvi. Promyjte je v cedníku a restujte na troše oleje při nižším plamenu asi 20 minut. Ale připravte se, že buď budete muset pořádně loupat anebo pořádně žvýkat!
