Plněné pečené batáty s rozmarýnem a avokádovým dipem

Plněné pečené batáty s rozmarýnem a avokádovým dipem

Batáty jsou výživnější, než klasické brambory a mají tak prima chuť, že jistě sklidí úspěch i ve snadném receptu. Zkuste je upéct stejně jako hranolky s jogurtovým dipem a nebo – pokud máte chuť si s nimi trochu více vyhrát – je naplňte zeleninou.

Výživné látky:

  • Batáty – měli jsme je tu už minule, ale zopakujme, že mají spoustu vitamínu A a C (na imunitu), luteinu (na oči), hodně nerozpustné vlákniny (trávicí systém), či pektinu (snižuje cholesterol). Sacharidy se z nich uvolňují pozvolna a rovnoměrně. Betakaroten poslouží pro obranyschopnost a mladistvou pleť, vitamin B6 pro dobrou psychiku, cévy a srdce. Dále obsahují mnoho železa.
  • Avokádo – najdeme v něm důležité mononenasycené mastné kyseliny, které prospívají srdci. Kromě toho bílkoviny, draslík, hořčík, kyselinu listovou, B, E a K vitaminy. Díky luteinu také prospívá očím, dále pak upravuje hladinu cholesterolu a podporuje krásu pokožky.
  • Rozmarýn – díky polyfenolovým sloučeninám s antioxidačními účinky rozmarýn dokáže bránit oxidaci a množení bakterií v těle.
  • Olivy – také obsahují mononenasycené mastné kyseliny, chrání srdce, upravují krevní tlak a jsou dobrými antioxidanty.
  • Fazole – mají spoustu proteinů a vlákniny, dále draslíku, hořčíku, kyseliny listové, antioxidantů antokyanů a dalších prospěšných látek. Díky obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny příznivě působí na trávení.

 Processed with VSCO with c1 preset

Ingredience:

4 porce (a pokud vám zbyde omáčka, dejte si jí k těstovinám, či s kuskusem)

  • 2 velké batáty
  • 2 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 1/3 plechovky kukuřice
  • 1/3 plechovky fazolí
  • 1/3 plechovky oliv
  • 6 rajčat
  • Polníček
  • 1 avokádo
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Rozmarýn

IMG_1625-compressor

Recept:

  1. Batáty pečlivě omyjeme, propícháme na několika místech vidličkou a dáme péct do trouby předehřáté na 200° zhruba na 45 minut.
  2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm společně osmahneme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek.
  3. Do pánve přidáme pokrájená rajčata a necháme pár minut rozvařit, přihodíme kukuřici, fazole a olivy, dochutíme solí, pepřem a rozmarýnem, podlijeme trochou vody a povaříme asi 5 minut.
  4. Dip z avokáda připravíme rozmačkáním vydlabané dužiny vidličkou a přidáním soli a citronové šťávy.
  5. Batáty po upečení vyndáme z trouby, podélně rozřízneme, a pokud zjistíme, že ještě nejsou hotové, tak je ještě pár minut pečeme rozříznuté. Poté rozhrneme dužinu, naplníme každou polovinu směsí a navrch přidáme dip.
  6. Ozdobíme čerstvým polníčkem a máme hotovo.

Čím dále můžeme batáty naplnit? Výborné jsou také žampiony, grilovaná červená paprika, cizrna, či špenát a nebo řepa. Část čerstvých rajčat můžeme nahradit protlakem a vytvořit tak řidčí a více rajčatovou omáčku.

„Lidé žádají v modlitbách od bohů zdraví, ale že sami v sobě mají nad ním moc, nevědí.“ – Démokritos. I já ráda přemýšlím nad svým životním stylem a baví mě objevovat, co se mému tělu líbí a co mu nedělá dobře. Ráda běhám a ráda jím, ale správné věci. Vařím bez masa a často experimentuji i s veganskými recepty. Snad vás moje příspěvky potěší. :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *