Hokkaido polévka

Hokkaido polévka

Pokud dostanete dýni od babičky ze zahrádky, či jste si sami jednu vypěstovali anebo na ní prostě narazíte v supermarketu, určitě po ní hned sáhněte a udělejte z ní polévku.

Výživné látky:

  • Hokkaido dýně – s dýní do sebe dostanete porci vlákniny, alfa-karotenu, beta-karotenu, draslíku, selenu, luteinu, a pokud zkonzumujete i semínka, tak také omega-3 mastných kyselin. To vše je prospěšné pro váš zrak, hladinu cholesterolu, či cukru v krvi.
  • Zázvor – hřejivý zázvor je plný antioxidantů, pomáhá při ranní nevolnosti, ale pozor – pokud ho sníte mnoho, může naopak podráždit žaludek a také ředí krev.
  • Kokosové mléko – je zase dobré pro imunitu, trávení, působí antisepticky, zklidňuje nervy a normalizuje hladinu cukru v krvi.

Ingredience:

5 porcí:

  • 1 dýně hokkaido (cca 900 g)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 mrkev
  • Kus čerstvého zázvoru
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • Trocha chilli
  • 1 bobkový list
  • Olej
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1,5 l vody

IMG_1708-compressor

Recept:

  1. Dýni omyjeme, opatrně přepůlíme a vydlabeme z ní semínka. Poté veškerou zeleninu (dýni, cibulku, mrkev a zázvor) očistíme a nakrájíme na kusy.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, chvíli na něm orestujeme zeleninu, poté přihodíme koření se solí, zalijeme 1,5 l horké vody a vaříme na mírném plamenu 15 – 20 minut.
  3. Po uvaření vyjmeme bobkový list, rozmixujeme dohladka a smícháme s kokosovým mlékem. Můžeme ještě dokořenit a dosolit a podáváme s pečivem, nebo ozdobené bylinkami a semínky.

Tip:

Polévka chutná skvěle i bez kokosového mléka. A v zimních měsících nešetřete zázvorem!

Semínka si můžete upražit na pánvi. Promyjte je v cedníku a restujte na troše oleje při nižším plamenu asi 20 minut. Ale připravte se, že buď budete muset pořádně loupat anebo pořádně žvýkat!

„Lidé žádají v modlitbách od bohů zdraví, ale že sami v sobě mají nad ním moc, nevědí.“ – Démokritos. I já ráda přemýšlím nad svým životním stylem a baví mě objevovat, co se mému tělu líbí a co mu nedělá dobře. Ráda běhám a ráda jím, ale správné věci. Vařím bez masa a často experimentuji i s veganskými recepty. Snad vás moje příspěvky potěší. :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *