Vyskúšala som recept zo zahraničného vegánskeho blogu na orechové sušienky,…
Hokkaido polévka
Pokud dostanete dýni od babičky ze zahrádky, či jste si sami jednu vypěstovali anebo na ní prostě narazíte v supermarketu, určitě po ní hned sáhněte a udělejte z ní polévku.
Výživné látky:
- Hokkaido dýně – s dýní do sebe dostanete porci vlákniny, alfa-karotenu, beta-karotenu, draslíku, selenu, luteinu, a pokud zkonzumujete i semínka, tak také omega-3 mastných kyselin. To vše je prospěšné pro váš zrak, hladinu cholesterolu, či cukru v krvi.
- Zázvor – hřejivý zázvor je plný antioxidantů, pomáhá při ranní nevolnosti, ale pozor – pokud ho sníte mnoho, může naopak podráždit žaludek a také ředí krev.
- Kokosové mléko – je zase dobré pro imunitu, trávení, působí antisepticky, zklidňuje nervy a normalizuje hladinu cukru v krvi.
Ingredience:
5 porcí:
- 1 dýně hokkaido (cca 900 g)
- 2 jarní cibulky
- 1 mrkev
- Kus čerstvého zázvoru
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Trocha chilli
- 1 bobkový list
- Olej
- 400 ml kokosového mléka
- 1,5 l vody
Recept:
- Dýni omyjeme, opatrně přepůlíme a vydlabeme z ní semínka. Poté veškerou zeleninu (dýni, cibulku, mrkev a zázvor) očistíme a nakrájíme na kusy.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, chvíli na něm orestujeme zeleninu, poté přihodíme koření se solí, zalijeme 1,5 l horké vody a vaříme na mírném plamenu 15 – 20 minut.
- Po uvaření vyjmeme bobkový list, rozmixujeme dohladka a smícháme s kokosovým mlékem. Můžeme ještě dokořenit a dosolit a podáváme s pečivem, nebo ozdobené bylinkami a semínky.
Tip:
Polévka chutná skvěle i bez kokosového mléka. A v zimních měsících nešetřete zázvorem!
Semínka si můžete upražit na pánvi. Promyjte je v cedníku a restujte na troše oleje při nižším plamenu asi 20 minut. Ale připravte se, že buď budete muset pořádně loupat anebo pořádně žvýkat!