Chcete-li si trochu pročistit tělo, zkuste to s červenou řepou. Uvařte…
Jak na asijské kari? Snadno!
Asijské kari má nespočet podob. V tomto článku najdete universální recept, kterým jistě oslníte nejednoho hosta a změnou základní ingredience vykouzlíte vždy nové jídlo. Můžete si být jisti, že kari se vám jen tak neomrzí.
Dnes si ukážeme kari s batáty. Recept je snadný. Když se vám osvědčí, můžete příště batáty vyměnit za něco jiného.
Výživné látky:
- Batáty – mají spoustu vitamínu A a C (na imunitu), luteinu (na oči), hodně nerozpustné vlákniny (trávící systém), či pektinu (snižuje cholesterol). Sacharidy se z nich uvolňují pozvolna a rovnoměrně. Betakaroten poslouží pro obranyschopnost a mladistvou pleť, vitamin B6 pro dobrou psychiku, cévy a srdce. Dále obsahují mnoho železa.
- Kokosové mléko – kokosové produkty jsou velice zdravé. Mléko obsahuje mnoho železa a prospívá tak při anémii. Dále podporuje imunitu, má antiseptické účinky, je dobré pro srdce, kosti, pokožku, trávení a krevní tlak, reguluje cukry v krvi.
- Cizrna – patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je bohatá na bílkoviny a vlákninu, obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, nenasycenou mastnou kyselinu linolovou, vápník, železo, vitamín B15 a další cenné látky. Díky tomu podporuje trávení, stavbu buněk, funkci nervové soustavy, obsah červených krvinek v krvi a snižuje vstřebávání zlého cholesterolu do krve.
Ingredience:
4 porce:
- 1 menší cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 cm zázvoru
- 1 umytý neoloupaný batát
- 1 plechovka cizrny
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 1 lžíce sezamu
- 1 lžička kari
- Sůl
- Chilli dle libosti
- Čerstvý koriandr / oblíbená bylinka
- Rýže / rýžové nudle
Recept:
- Nudle či rýži uvaříme podle návodu.
- Nasekanou cibuli, zázvor a česnek osmažíme na oleji, přidáme nakrájené batáty a osmahneme.
- Zalijeme kokosovým mlékem a trochou vody, ochutíme kari, chilli, solí a sezamem a vaříme asi 15-20 minut.
- Promícháme se slitou cizrnou a podáváme s nudlemi / rýží a ozdobené bylinkami.
Příště můžete místo sladkých brambor použít jednu nebo více z následujících ingrediencí. Postup bude stejný, jen u masa a krevet se vyplatí déle smažit. Zkuste kari a:
- Cuketu
- Dýni
- Mango
- Žampiony
- Ananas
- Mrkev
- Květák
- Špenát
- Fazolky
- Mini kukuřice
- Krevety
- Kuřecí maso
- Krabí maso
- …
Na závěr 3 tipy pro asijskou kuchyň:
- Zázvor – loupejte lžící. Je to mnohem jednodušší, než škrabkou. Zároveň seškrábnete pouze tenkou svrchní slupku a nepřijdete o žádnou dužinu.
- Česnek – stroužky se loupají lépe, když na ně položíte plochu nože a seshora opatrně udeříte rukou. Poté oloupaný česnek můžete stejným manévrem rozdrtit – půjde pak lépe nasekat.
- Chilli – mějte na paměti, že až se jídlo rozleží, pálí o něco více.