Jak vytvořit veganský krém na dort rychle a jednoduše? Tenhle…

Raw borůvkový dort
Co může být zdravější, než potraviny ve své přirozené formě? Pokud jste se ještě neodhodlali vyzkoušet raw sladkosti, umixujte si tento borůvkový zákusek a zjistěte jak na raw deserty, jelikož většina z nich se tvoří na podobné bázi.
Výživné látky:
- Borůvky – Nejvíce živin obsahují borůvky lesní. Jedná se o silné antioxidanty plné fotochemikálií, jsou účinné v boji proti infekcím močového ústrojí a chrání proti kardiovaskulárním chorobám. Působí blahodárně na zrak, imunitu, upravují hladinu cholesterolu.
- Kešu – Nejsou to ve skutečnosti ořechy, ale nažky tropického ledvinovníku, a oproti ořechům jsou méně kalorické. Obsahují mnoho minerálních látek (hořčík, vápník, fosfor, draslík, měď, selen, železo), omega 3 mastných nenasycených kyselin, snižují LDL cholesterol, jsou dobré na nervy, náladu, bolest a únavu.
- Mandle – Jsou zejména zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminu E, hořčíku, vápníku a železa, taktéž antioxidantů a také chrání srdce před „zlým“ cholesterolem a paměť před stárnutím.
- Sušené datle – Dobrý zdroj železa, draslíku, vitaminů A a B1. Dobrá náhražka sladkostí, jelikož nepůsobí kyselinotvorně.
- Citron – Určitě to už víte, ale citrony mají spoustu vitaminu C. Dále také A, kyseliny listové a flavonoidů, které díky antioxidačním účinkům chrání před rakovinou a srdečními chorobami.
Ingredience:
Korpus:
- 10 datlí
- 70 g oloupaných mandlí
Krém:
- 60 g čerstvých borůvek (+ pár si nechte stranou na ozdobení)
- 100 g přírodních kešu ořechů
- Trocha citronové šťávy
- Citronová kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce medu
- 125 ml kokosového mléka
Recept:
- Datle, mandle a kešu oříšky navážíme a necháme přes noc namočené ve vodě.
- Mandle a datle umixujeme v jemnou hmotu.
- Do formy (cca 15 cm průměr) vložíme potravinářskou folii a dno pokryjeme vzniklou hmotou. Odložíme do mrazáku.
- Suroviny na náplň umixujeme do hladkého krému. Pokryjeme jím korpus a dáme mrazit asi na 3 hodiny do mrazáku.
- Před podáváním vyjmeme dort z formy a uchováváme v lednici, přímo před podáváním necháme odstát při pokojové teplotě. Nakrájíme, ozdobíme, podáváme.