Raw borůvkový dort

Raw borůvkový dort

Co může být zdravější, než potraviny ve své přirozené formě? Pokud jste se ještě neodhodlali vyzkoušet raw sladkosti, umixujte si tento borůvkový zákusek a zjistěte jak na raw deserty, jelikož většina z nich se tvoří na podobné bázi.

Výživné látky:

  • Borůvky – Nejvíce živin obsahují borůvky lesní. Jedná se o silné antioxidanty plné fotochemikálií, jsou účinné v boji proti infekcím močového ústrojí a chrání proti kardiovaskulárním chorobám. Působí blahodárně na zrak, imunitu, upravují hladinu cholesterolu.
  • Kešu – Nejsou to ve skutečnosti ořechy, ale nažky tropického ledvinovníku, a oproti ořechům jsou méně kalorické. Obsahují mnoho minerálních látek (hořčík, vápník, fosfor, draslík, měď, selen, železo), omega 3 mastných nenasycených kyselin, snižují LDL cholesterol, jsou dobré na nervy, náladu, bolest a únavu.
  • Mandle – Jsou zejména zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminu E, hořčíku, vápníku a železa, taktéž antioxidantů a také chrání srdce před „zlým“ cholesterolem a paměť před stárnutím.
  • Sušené datle – Dobrý zdroj železa, draslíku, vitaminů A a B1. Dobrá náhražka sladkostí, jelikož nepůsobí kyselinotvorně.
  • Citron – Určitě to už víte, ale citrony mají spoustu vitaminu C. Dále také A, kyseliny listové a flavonoidů, které díky antioxidačním účinkům chrání před rakovinou a srdečními chorobami.

IMG_1058

Ingredience:

Korpus:

  • 10 datlí
  • 70 g oloupaných mandlí

Krém:

  • 60 g čerstvých borůvek (+ pár si nechte stranou na ozdobení)
  • 100 g přírodních kešu ořechů
  • Trocha citronové šťávy
  • Citronová kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 125 ml kokosového mléka

IMG_1062  IMG_1063IMG_1064  IMG_1065

Recept:

  1. Datle, mandle a kešu oříšky navážíme a necháme přes noc namočené ve vodě.
  2. Mandle a datle umixujeme v jemnou hmotu.
  3. Do formy (cca 15 cm průměr) vložíme potravinářskou folii a dno pokryjeme vzniklou hmotou. Odložíme do mrazáku.
  4. Suroviny na náplň umixujeme do hladkého krému. Pokryjeme jím korpus a dáme mrazit asi na 3 hodiny do mrazáku.
  5. Před podáváním vyjmeme dort z formy a uchováváme v lednici, přímo před podáváním necháme odstát při pokojové teplotě. Nakrájíme, ozdobíme, podáváme.

„Lidé žádají v modlitbách od bohů zdraví, ale že sami v sobě mají nad ním moc, nevědí.“ – Démokritos. I já ráda přemýšlím nad svým životním stylem a baví mě objevovat, co se mému tělu líbí a co mu nedělá dobře. Ráda běhám a ráda jím, ale správné věci. Vařím bez masa a často experimentuji i s veganskými recepty. Snad vás moje příspěvky potěší. :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *