Vyzkoušejte puding, který nechutná po cukru, mléce a vanilkovém aroma,…
Zdravý tvarohový koláč bez cukru
V čase home-officů jsme znovuobjevili kouzlo domácího, improvizovaného vaření. Pečeme kváskové chleby, zkoušíme nové omáčky na špagety, pečeme dorty, i když právě nemáme svátek. Ale co když se nám tolik času za plotnou trávit nechce? V tom případě jsou tady extra rychlé, ale zdravé recepty. Třeba jako tento na tvarohový koláč plný bílkovin, který chutí hodně podobně jako cheescake 🙂
Tento tvarohový koláč neobsahuje žádnou mouku. Pokud použijete bezlepkový pudink, budete mít bezlepkový tvarohový dezert. Obsahuje spoustu bílkovin, proto je vhodný i v den, kdy makáte v posilce. Můžete do něj dát jakékoliv ovoce, třeba i jahody, broskve anebo hrušky.
Recept na tvarohový koláč
Ingredience
- 500 g tvarohu (měkkého)
- 2 vejce
- 2 menší banány (anebo 1 velký)
- 125 g bílého řeckého jogurtu
- 1 vanilkový pudink
- 3 PL medu
- 3 PL mletého máku
- 1 hrnek mražených borůvek
Postup
- Postup je jednoduchý, proto budu hodně stručná.
- Tvaroh, jogurt, banán, vejce i pudink spolu vyšleháme (ručně naebo mixérem). Přidáme mletý mák a dle chuti přidáme 2-3 lžíce medu.
- Nádobu na pečení (já měla k dispozici jenom jánske sklo:) si vymažeme olejem (řepkovým), vylejeme do něj těsto a posypeme jej ovocím. V mém případě borůvky.
- Pečeme přibližně 35-40 minut na 170 stupňů.
- Necháme vytunout a pak dáme alespoň na půl hodiny do lednice.
Krok s lednicí doporučuji nevynechat. Úplně nejlepší je tento koláč na druhý den. Nechte si chutnat a pochvalte se, jak zdravě umíte mlsat 🙂