Recept na zaručeně vláčné a čokoládové brownies z fazolí. A…
Plněné pečené batáty s rozmarýnem a avokádovým dipem
Batáty jsou výživnější, než klasické brambory a mají tak prima chuť, že jistě sklidí úspěch i ve snadném receptu. Zkuste je upéct stejně jako hranolky s jogurtovým dipem a nebo – pokud máte chuť si s nimi trochu více vyhrát – je naplňte zeleninou.
Výživné látky:
- Batáty – měli jsme je tu už minule, ale zopakujme, že mají spoustu vitamínu A a C (na imunitu), luteinu (na oči), hodně nerozpustné vlákniny (trávicí systém), či pektinu (snižuje cholesterol). Sacharidy se z nich uvolňují pozvolna a rovnoměrně. Betakaroten poslouží pro obranyschopnost a mladistvou pleť, vitamin B6 pro dobrou psychiku, cévy a srdce. Dále obsahují mnoho železa.
- Avokádo – najdeme v něm důležité mononenasycené mastné kyseliny, které prospívají srdci. Kromě toho bílkoviny, draslík, hořčík, kyselinu listovou, B, E a K vitaminy. Díky luteinu také prospívá očím, dále pak upravuje hladinu cholesterolu a podporuje krásu pokožky.
- Rozmarýn – díky polyfenolovým sloučeninám s antioxidačními účinky rozmarýn dokáže bránit oxidaci a množení bakterií v těle.
- Olivy – také obsahují mononenasycené mastné kyseliny, chrání srdce, upravují krevní tlak a jsou dobrými antioxidanty.
- Fazole – mají spoustu proteinů a vlákniny, dále draslíku, hořčíku, kyseliny listové, antioxidantů antokyanů a dalších prospěšných látek. Díky obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny příznivě působí na trávení.
Ingredience:
4 porce (a pokud vám zbyde omáčka, dejte si jí k těstovinám, či s kuskusem)
- 2 velké batáty
- 2 jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 1/3 plechovky kukuřice
- 1/3 plechovky fazolí
- 1/3 plechovky oliv
- 6 rajčat
- Polníček
- 1 avokádo
- Šťáva z 1/2 citronu
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
- Rozmarýn
Recept:
- Batáty pečlivě omyjeme, propícháme na několika místech vidličkou a dáme péct do trouby předehřáté na 200° zhruba na 45 minut.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm společně osmahneme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek.
- Do pánve přidáme pokrájená rajčata a necháme pár minut rozvařit, přihodíme kukuřici, fazole a olivy, dochutíme solí, pepřem a rozmarýnem, podlijeme trochou vody a povaříme asi 5 minut.
- Dip z avokáda připravíme rozmačkáním vydlabané dužiny vidličkou a přidáním soli a citronové šťávy.
- Batáty po upečení vyndáme z trouby, podélně rozřízneme, a pokud zjistíme, že ještě nejsou hotové, tak je ještě pár minut pečeme rozříznuté. Poté rozhrneme dužinu, naplníme každou polovinu směsí a navrch přidáme dip.
- Ozdobíme čerstvým polníčkem a máme hotovo.
Čím dále můžeme batáty naplnit? Výborné jsou také žampiony, grilovaná červená paprika, cizrna, či špenát a nebo řepa. Část čerstvých rajčat můžeme nahradit protlakem a vytvořit tak řidčí a více rajčatovou omáčku.