Tento lněný chlebík s jemně nasládlou chutí díky vysokému obsahu vlákniny…
Jablečný jáhelník s kokosovým mlékem
Ne tak uplně tradiční jáhelník. Zdravý a opravdu moc dobrý.
Jáhly
Jáhly jsou oloupané proso seté. Jedná se o bezlepkovou potravinu, která se dá připravit jak nasladko, tak naslano. Jáhly obsahují mnoho sacharidů, ale díky vysokému obsahu vlákniny mají nižší glykemický index. Jsou tedy syté a zároveň dobře stravitelné. Z minerálních látek obsahují hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Křemík je významný antioxidant a podpoří zdraví vlasů, kůže, nehtů i zubů. Železo je zase vhodné při léčbě anémie.
Ingredience:
- 1 malá plechovka kokosového mléka (175 ml)
- 180 g jáhel
- 2-3 menší jablka
- 4 lžíce agávového sirupu
- 1/2 vanilkového lusku
- 1/2 lžičky skořice
- Špetka soli
- Margarín
- Drcené ořechy
- Forma (na fotce oválná cca 25×12 cm)
Recept:
- Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti. Vodu slijeme.
- Zalijeme dvojnásobným množstvím čisté vody a přivedeme k varu.
- Vaříme zakryté na mírném plamenu bez míchání asi 15 minut, dokud se nevsákne voda.
- Kokosové mléko promícháme se sirupem, skořicí, špetkou soli a vyškrábaným vnitřkem vanilkového lusku.
- Krém zamícháme do jáhel.
- Jablka omyjeme, nakrájíme na plátečky a vyložíme jimi formu vymazanou margarínem.
- Přidáme směs jáhel s krémem a pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 200°C.
- Hotový jáhelník ozdobíme nadrcenými ořechy a podáváme nejlépe ještě teplý.