Ne tak uplně tradiční jáhelník. Zdravý a opravdu moc dobrý. (viac…)
Zeleninová polévka Minestrone s kroupami
Polévka Minestrone s ječmennými kroupami v zimě zahřeje a je bohatá na betakarotén.
Italská polévka Minestrone patří do zlatého fondu italských jídel. Základem jsou rajčata, mrkev a fazole. Zajímavé je, že se v Itálii vaří na mnoho způsobů – co kraj, to jiná chuť. V Toskánsku do polévky přidávají bílé fazole, jinde černé. Já jsem si vybrala variantu právě s bílymi fazolemi.
Proč jsem si vybrala Minestrone? Kromě toho, že je moc chutná a rajčatová (to já můžu), obsahuje hodně mrkve (vitamín A), ale i kvalitní bílkoviny v podobě fazole, a taky česnek. Abychom nás polévka dostatočne zasýtila, přidáme si kroupy.
Recept na zeleninovú polévku minestrone (6 porcí):
Ingredience:
- 2 velké mrkve
- 3 velká rajčata
- 1 paprika kapia
- 1 velká cibule
- 1 plechovka bílé fazole (anebo vařené, pokud máte čas)
- 2 stroučky česneku
- půl ČL kurkumy
- sůl (cca 1 a půl ČL)
- pepř
- sojová omáčka (trošku dle chuti)
Příloha
- 1 hrnek ječmenných kroupů
Postup:
- Mrkev a papriku si nastrouháme anebo nakrájíme na tenší kousky.
- Cibuli nakrájime na velké kostičky. V hrnci zohřejeme 1 PL řepkového oleje a cibuli osmažíme do skleněna.
- Přidáme mrkev a papriku, 2 minuty pražíme na oleji (kvůli uvolnění betakarotenu) a hned přidáme i sůl, pepř, kurkumu a sojovku. Pak do hrnce dáme cca půl litru ohřáte vody.
- Polévku vaříme až je mrkev měkká (cca 20-30 min.) 5 minut před koncem do ni dáme fazoli a česnek. Česnek se dáva před koncem, aby se úplně nerozvařil a zůstal trošku pikantní.
- Zatím co se polévka vaří, můžeme si uvařit ječmenné kroupy. 1 hrnek kroupů, 2 hrnky vody a půl ČL soli. Vaříme, až kroupy napijí vodu. Ochutnáme, pokud jsou tvrdé, přidáme ješte půl hrnku vody a vaříme do změknutí.
Nechte si chutnat!