Zeleninová polévka Minestrone s kroupami

Zeleninová polévka Minestrone s kroupami

Polévka Minestrone s ječmennými kroupami v zimě zahřeje a je bohatá na betakarotén.

Italská polévka Minestrone patří do zlatého fondu italských jídel. Základem jsou rajčata, mrkev a fazole. Zajímavé je, že se v Itálii vaří na mnoho způsobů – co kraj, to jiná chuť. V Toskánsku do polévky přidávají bílé fazole, jinde černé. Já jsem si vybrala variantu právě s bílymi fazolemi.

minestrone kresba

Proč jsem si vybrala Minestrone? Kromě toho, že je moc chutná a rajčatová (to já můžu), obsahuje hodně mrkve (vitamín A), ale i kvalitní bílkoviny v podobě fazole, a taky česnek. Abychom nás polévka dostatočne zasýtila, přidáme si kroupy.

Recept na zeleninovú polévku minestrone (6 porcí):

Ingredience:

  • 2 velké mrkve
  • 3 velká rajčata
  • 1 paprika kapia
  • 1 velká cibule
  • 1 plechovka bílé fazole (anebo vařené, pokud máte čas)
  • 2 stroučky česneku
  • půl ČL kurkumy
  • sůl (cca 1 a půl ČL)
  • pepř
  • sojová omáčka (trošku dle chuti)

Příloha

  • 1 hrnek ječmenných kroupů

Postup:

  1. Mrkev a papriku si nastrouháme anebo nakrájíme na tenší kousky.
  2. Cibuli nakrájime na velké kostičky. V hrnci zohřejeme 1 PL řepkového oleje a cibuli osmažíme do skleněna.
  3. Přidáme mrkev a papriku, 2 minuty pražíme na oleji (kvůli uvolnění betakarotenu) a hned přidáme i sůl, pepř, kurkumu a sojovku. Pak do hrnce dáme cca půl litru ohřáte vody.
  4. Polévku vaříme až je mrkev měkká (cca 20-30 min.) 5 minut před koncem do ni dáme fazoli a česnek. Česnek se dáva před koncem, aby se úplně nerozvařil a zůstal trošku pikantní.
  5. Zatím co se polévka vaří, můžeme si uvařit ječmenné kroupy. 1 hrnek kroupů, 2 hrnky vody a půl ČL soli. Vaříme, až kroupy napijí vodu. Ochutnáme, pokud jsou tvrdé, přidáme ješte půl hrnku vody a vaříme do změknutí.

Nechte si chutnat!

minestrone

Ráda jím, miluji procházky v přírodě a ze sportu mé nejvíc baví plavání a pilates. No někdy jsou prostě dny, kdy mi chybí motivace a čas. Proto vymýšlím různé jednoduché recepty, cviky a inspirace, které mě trochu nakopnou. Svoje zkušenosti jsem chtěla sdílet a proto vznikli fitnápady.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *