Co koupit přítelkyňi, ségre anebo mamce, které oblibují zdravý životní…
Které mouky jsou přirozeně bez lepku?
Podívejte se na seznam nejznámějśích bezlepkových mouk, které jsou běžně dostupné v obchodech.
Přirozeně bezlepkové mouky
Jste-li celiatik anebo chcete zkusit bezlepkové pečení, už dávno si nemusíte kupovat jenom směsi s bezlepkovými moukami, které jsou hodně drahé. V dnešní době se k nám dováží množstvo mouk, které přirozeně neobsahují lepek a jsou cenovo dostupné. Které to jsou?
Kukuřičná mouka
Kukuřičná mouka je snad nejznámější bezlepková mouka. Vyrábí se jemným mletím kukuřičného zrna. Obsahuje hodně vlákniny a používá se do kolačů, knedliků a je výborná na obalování. Když z ní uděláte suchý těsto, hodně se drolí, proto se doporučuje jenom do těsta vláčnejšího. Při pečení je ideální jí kombinovat i s kukuřičným škrobem, aby se těsto nerozpadávalo. Z kukuřice se vyrábí také polenta (kukuřičná krupice), která je hrubozrnnější než mouka.
Použití kukuřičné mouky:
- pečivo – přidává se do směsi na chléb
- obalování – karbanátky
- smažení – tortily
- kaše – polentová kaše
Rýžová mouka
Rýžová mouka se vyrábí mletím rýže. Je to dobrá náhrada bíle mouky, má bílou barvu, proto se může použít na zahuštění polévek, na omáčky anebo do koláčů. Těsto z rýžové mouky je dost pevné, avšak ne tak pružné, jako těsto ze pšeničné mouky. Rýžová mouka dobře zahušťuje, proto se přidává do bezlepkových směsí na pečení.
Použití rýžové mouky:
- pečivo – chleba, nekynuté koláče, sušenky,
- zahušťovadlo – do polévek, krémů
Pohanková mouka
Je tahavější a proto ma univerzální použití. Dobrě nahradí polohrubou mouku. Má specifickou a výraznou chuť a vůni, která nemusí sednout každému. Obsahuje hodně železa a vitamínu B. Je zaujímavé, že pohanka má vyváženy obsah aminokyselin. Obsahuje například lysin – to je aminokyselina, která sehráva roli v prevenci proti herpesům.
Pohanková mouka se doporučuje na:
- pečivo – chleba anebo koláče
- zahušťovadlo – do polévek, krémů
- smažení – lívancové a palačinkové těsto
- knedlíky, buchty, halušky
Jáhlová mouka
Jáhly jsou vlastně loupané proso. Jáhlová mouka vzniká pomeltím jáhlových zrn. Jáhly jsou pro náš žaludek zásadotvorné a lehce stravitelné. Jáhly obsahují mnoho minerálů, železo a z vitamínů nejvíc B. Jáhlová mouka ma lehce nasládlou chuť, proto se hodí na pečení koláčů a zákusků.
Použití jáhlové mouky:
- pečivo – chléb a koláče (doporučuje se kombinovat ještě s jinou moukou)
- kaše – jáhlová kaše
A tá špaldová…
Pravda je, že ta špaldová sem nepatří. Protože obsahuje lepek. Na druhé straně je lépe strávitelná než normálni pšeničná mouka. Prečtete si tenhle článek o lepku v špaldové mouce, ať to nezapomenete 🙂