Které mouky jsou přirozeně bez lepku?

Které mouky jsou přirozeně bez lepku?

Podívejte se na seznam nejznámějśích bezlepkových mouk, které jsou běžně dostupné v obchodech.

Přirozeně bezlepkové mouky

Jste-li celiatik anebo chcete zkusit bezlepkové pečení, už dávno si nemusíte kupovat jenom směsi s bezlepkovými moukami, které jsou hodně drahé. V dnešní době se k nám dováží množstvo mouk, které přirozeně neobsahují lepek a jsou cenovo dostupné. Které to jsou?

mouka-kukuricna-hladka-400-g-country-life

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je snad nejznámější bezlepková mouka. Vyrábí se jemným mletím kukuřičného zrna. Obsahuje hodně vlákniny a používá se do kolačů, knedliků a je výborná na obalování. Když z ní uděláte suchý těsto, hodně se drolí, proto se doporučuje jenom do těsta vláčnejšího. Při pečení je ideální jí kombinovat i s kukuřičným škrobem, aby se těsto nerozpadávalo. Z kukuřice se vyrábí také polenta (kukuřičná krupice), která je hrubozrnnější než mouka.

Použití kukuřičné mouky:

  • pečivo – přidává se do směsi na chléb
  • obalování – karbanátky
  • smažení – tortily
  • kaše – polentová kaše

ryzova-mouka-400g-bio-2

Rýžová mouka

Rýžová mouka se vyrábí mletím rýže. Je to dobrá náhrada bíle mouky, má bílou barvu, proto se může použít na zahuštění polévek, na omáčky anebo do koláčů. Těsto z rýžové mouky je dost pevné, avšak ne tak pružné, jako těsto ze pšeničné mouky. Rýžová mouka dobře zahušťuje, proto se přidává do bezlepkových směsí na pečení.

Použití rýžové mouky:

  • pečivo – chleba, nekynuté koláče, sušenky,
  • zahušťovadlo – do polévek, krémů

108889_1

Pohanková mouka

Je tahavější a proto ma univerzální použití. Dobrě nahradí polohrubou mouku. Má specifickou a výraznou chuť a vůni, která nemusí sednout každému. Obsahuje hodně železa a vitamínu B. Je zaujímavé, že pohanka má vyváženy obsah aminokyselin. Obsahuje například lysin – to je aminokyselina, která sehráva roli v prevenci proti herpesům.

Pohanková mouka se doporučuje na:

  • pečivo – chleba anebo koláče
  • zahušťovadlo – do polévek, krémů
  • smažení – lívancové a palačinkové těsto
  • knedlíky, buchty, halušky

8594008204543

Jáhlová mouka

Jáhly jsou vlastně loupané proso. Jáhlová mouka vzniká pomeltím jáhlových zrn. Jáhly jsou pro náš žaludek zásadotvorné a lehce stravitelné. Jáhly obsahují mnoho minerálů, železo a z vitamínů nejvíc B. Jáhlová mouka ma lehce nasládlou chuť, proto se hodí na pečení koláčů a zákusků.

Použití jáhlové mouky:

  • pečivo – chléb a koláče (doporučuje se kombinovat ještě s jinou moukou)
  • kaše – jáhlová kaše

A tá špaldová…

Pravda je, že ta špaldová sem nepatří. Protože obsahuje lepek. Na druhé straně je lépe strávitelná než normálni pšeničná mouka. Prečtete si tenhle článek o lepku v špaldové mouce, ať to nezapomenete :-)

 

 

 

Ráda jím, miluji procházky v přírodě a ze sportu mé nejvíc baví plavání a pilates. No někdy jsou prostě dny, kdy mi chybí motivace a čas. Proto vymýšlím různé jednoduché recepty, cviky a inspirace, které mě trochu nakopnou. Svoje zkušenosti jsem chtěla sdílet a proto vznikli fitnápady.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *