Pokud máte rýmu, vyzkoušejte tuhle vitamínovou bombu. Kombinace zázvoru, kurkumy a…
Hokkaido polévka
Pokud dostanete dýni od babičky ze zahrádky, či jste si sami jednu vypěstovali anebo na ní prostě narazíte v supermarketu, určitě po ní hned sáhněte a udělejte z ní polévku.
Výživné látky:
- Hokkaido dýně – s dýní do sebe dostanete porci vlákniny, alfa-karotenu, beta-karotenu, draslíku, selenu, luteinu, a pokud zkonzumujete i semínka, tak také omega-3 mastných kyselin. To vše je prospěšné pro váš zrak, hladinu cholesterolu, či cukru v krvi.
- Zázvor – hřejivý zázvor je plný antioxidantů, pomáhá při ranní nevolnosti, ale pozor – pokud ho sníte mnoho, může naopak podráždit žaludek a také ředí krev.
- Kokosové mléko – je zase dobré pro imunitu, trávení, působí antisepticky, zklidňuje nervy a normalizuje hladinu cukru v krvi.
Ingredience:
5 porcí:
- 1 dýně hokkaido (cca 900 g)
- 2 jarní cibulky
- 1 mrkev
- Kus čerstvého zázvoru
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Trocha chilli
- 1 bobkový list
- Olej
- 400 ml kokosového mléka
- 1,5 l vody
Recept:
- Dýni omyjeme, opatrně přepůlíme a vydlabeme z ní semínka. Poté veškerou zeleninu (dýni, cibulku, mrkev a zázvor) očistíme a nakrájíme na kusy.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, chvíli na něm orestujeme zeleninu, poté přihodíme koření se solí, zalijeme 1,5 l horké vody a vaříme na mírném plamenu 15 – 20 minut.
- Po uvaření vyjmeme bobkový list, rozmixujeme dohladka a smícháme s kokosovým mlékem. Můžeme ještě dokořenit a dosolit a podáváme s pečivem, nebo ozdobené bylinkami a semínky.
Tip:
Polévka chutná skvěle i bez kokosového mléka. A v zimních měsících nešetřete zázvorem!
Semínka si můžete upražit na pánvi. Promyjte je v cedníku a restujte na troše oleje při nižším plamenu asi 20 minut. Ale připravte se, že buď budete muset pořádně loupat anebo pořádně žvýkat!