Raw zákusky jsou celkově chutné, ale tohle jsou nejlepší raw…
Nejlepší veggie burgery
Co je na nich nejlepšího? Těsto má perfektní konzistenci, nelepí se a přitom je vláčné. Navíc jsou velmi chutné a skládají se jen ze zdravých ingrediencí. Určitě vám po nich nebude těžko!
Výživné látky:
- Cizrna – Je perfektním zdrojem železa, vlákniny, rostlinných bílkovin a dále spousty minerálních látek a vitamínů. Napomáhá při prevenci kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakovin, např. tlustého střeva.
- Slunečnicová semínka – Dodají tělu mnoho vitaminu E, kyseliny listové, hořčíku a mědi. Jsou bohatá na fytosteroly, které jsou účinné v boji proti srdečním chorobám.
- Mrkev – Skvělý zdroj karotenu a vitaminu A. Dopomáhá k hezkému odstínu pokožky.
- Ovesné vločky – Poskytují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která čistí střeva a nasává do sebe cholesterol. Kromě toho obsahují např. vitaminy E, B, kalcium, draslík a hořčík
Ingredience:
4 porce (nebo 6 mini burgerů):
- 4 celozrnné housky
- Hořčice
- Rukola
- Rajče
- Paprika
Na burgery:
- 1 malý hrnek jemných ovesných vloček
- Hrstka slunečnicových semínek
- Hrstka čerstvých bylinek (já jsem použila libeček)
- 1 plechovka cizrny
- 1 střední mrkev
- 1 malá cuketka
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky římského kmínu
- Špetka chilli
Recept:
- V mixéru rozmixujeme všechny přísady do burgerů kromě ovesných vloček. Když je směs hladká, přisypeme vločky a ještě chvíli mixujeme. Směs by měla mít tužší konzistenci.
- Housky rozkrojíme, potřeme z obou stran hořčicí a připravíme na ně zeleninu.
- Rozehřejeme (grilovací) pánev s kapkou oleje, vlhkýma rukama vytvarujeme karbanátky a opékáme z obou stran asi 3 minuty dozlatova.
- Karbanátky přidáme do housek, zaklopíme a podáváme.