Pěstujte si doma základní bylinky. Jejich vůně, chuť a zdraví…
Klíčení semínek
Pokud jste nikdy nevyzkoušeli klíčení semínek, tak se do toho pusťte teď. Je to další krůček ke zdraví a naučíte se něco nového. A třeba vás to začne bavit.:-)
Co klíčit
Nejlépe semena v BIO kvalitě. Nikdy ne semena, která byla chemicky ošetřena. A oloupaná semínka vám také nevyklíčí. Klíčit se dá spousta věcí, inspirujte se v tabulce s dobou klíčení níže. Můžete si také koupit hotovou směs připravenou ke klíčení, což je pro začátek asi nejlepší. Pro začátečníky se doporučuje také mungo, či vojtěška.
Proč klíčit
V první řadě si uvědomme, že klíčky jsou živé. Jsou proto mnohem výživnější, než celozrnné potraviny. Voda při klíčení semen aktivuje enzymy a štěpí látky obsažené uvnitř. Až několikanásobně roste obsah vitaminů, zejména skupiny B, C, E a A. Klíčící zrno produkuje opravdu nespočet hodnotných látek. Je zdrojem bílkovin, antioxidantů, vlákniny, chlorofylu, minerélů, nenasycených mastných kyselin, je zásadité, snadno se stravuje a podporuje imunitu.
Jak vyrobit nakličovadlo a jak klíčit
Uplně jednoduše. Postačí vám zavařovací sklenice, síťka/víčko, kterým proteče voda a gumička. Malou hrstku semínek vsypte na dno sklenice, zalijte vodou tak, aby byla semena ponořená a namáčejte přikryté, ale ne utěsněné – doba podle tabulky níže nebo podle návodu na krabičce, pokud kupujete hotový klíčící mix. Po uplynutí doby máčení nasaďte na sklenici děrované víčko, nebo lépe nějakou síťku/plátýnko/gázu, zagumičkujte, slijte vodu a přes plátýnko pečlivě propláchněte a uchovávejte na tmavším místě při pokojové teplotě. Později, až se klíčky rozrostou, skladujte naležato, aby semínka měla více místa a zbytky vody mohly vytékat. Co je nejdůležitější – 2-3x denně semínka proplachujte tekoucí vodou. Toto opakujte zhruba tak dlouho, jakou dobu klíčení uvádí tabulka níže. Poslední 1-2 dny nechte klíčky stát na světle (ale na na přímém slunci), aby se v nich mohl vytvořit chlorofyl.
Jak dlouho namáčet a klíčit
Doba máčení | Doba klíčení | |
Luštěniny | ||
Adzuki | 12 hodin | 3-5 dnů |
Cizrna | 12 hodin | 12 hodin |
Čočka | 8 hodin | 12 hodin |
Hrášek | 12 hodin | 2-3 dnů |
Kukuřice | 12 hodin | 2-3 dnů |
Mungo | 24 hodin | 2-5 dnů |
Semínka | ||
Brokolice | 8 hodin | 3-5 dnů |
Dýňová semínka | 8 hodin | 24 hodin |
Hořčice | 8 hodin | 2-7 dnů |
Pískavice | 8 hodin | 3-5 dnů |
Pohanka | 6 hodin | 2 dnů |
Quinoa | 2 hodiny | 24 hodin |
Ředkvička | 8 hodin | 2-4 dnů |
Sezam | 8 hodin | 1-2 dnů |
Slunečnicová semínka | 2 hodiny | 2-3 dnů |
Vojtěška | 8 hodin | 2-5 dnů |
Zelí | 6 hodin | 4-5 dnů |
Obiloviny | ||
Divoká rýže | 9 hodin | 3-5 dnů |
Ječmen | 8 hodin | 2 dny |
Kamut | 7 hodin | 2-3 dny |
Proso | 8 hodin | 2-3 dnů |
Pšenice | 6 hodin | 2 dny |
Špalda | 7 hodin | 2 dny |
Žito | 8 hodin | 3 dny |
Ořechy | ||
Mandle | 12 hodin | 12 hodin |
Co s vyklíčenými semínky
Dají se skladovat v lednici až týden, ale jednou denně se opět musí propláchnout, aby nezačala plesnivět. Použití je různorodé – do salátů, sendvičů, na chleba s máslem, jako příloha apod. Pro dobré zdraví stačí hrstka denně!
Ahoj,
taky už jsem klíčila všechno možné, ale luštěniny mi pokaždé zhořkly. Nějaký tip, čím to může být? Díky za radu 😉
Ahoj,
Zkusila bych proplachovat vícekrát denně a ujistit se, že mají klíčky dostatečné větrání. Nebo příště koupit semena od jiného výrobce. Bohužel mě nenapadá jiné obecné řešení. Přeji příště hodně štěstí! 🙂