Jak na asijské kari? Snadno!

Jak na asijské kari? Snadno!

Asijské kari má nespočet podob. V tomto článku najdete universální recept, kterým jistě oslníte nejednoho hosta a změnou základní ingredience vykouzlíte vždy nové jídlo. Můžete si být jisti, že kari se vám jen tak neomrzí.

Dnes si ukážeme kari s batáty. Recept je snadný. Když se vám osvědčí, můžete příště batáty vyměnit za něco jiného.

Výživné látky:

  • Batáty – mají spoustu vitamínu A a C (na imunitu), luteinu (na oči), hodně nerozpustné vlákniny (trávící systém), či pektinu (snižuje cholesterol). Sacharidy se z nich uvolňují pozvolna a rovnoměrně. Betakaroten poslouží pro obranyschopnost a mladistvou pleť, vitamin B6 pro dobrou psychiku, cévy a srdce. Dále obsahují mnoho železa.
  • Kokosové mléko – kokosové produkty jsou velice zdravé. Mléko obsahuje mnoho železa a prospívá tak při anémii. Dále podporuje imunitu, má antiseptické účinky, je dobré pro srdce, kosti, pokožku, trávení a krevní tlak, reguluje cukry v krvi.
  • Cizrna – patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je bohatá na bílkoviny a vlákninu, obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, nenasycenou mastnou kyselinu linolovou, vápník, železo, vitamín B15 a další cenné látky. Díky tomu podporuje trávení, stavbu buněk, funkci nervové soustavy, obsah červených krvinek v krvi a snižuje vstřebávání zlého cholesterolu do krve.

Ingredience:

4 porce:

  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 cm zázvoru
  • 1 umytý neoloupaný batát
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 1 lžíce sezamu
  • 1 lžička kari
  • Sůl
  • Chilli dle libosti
  • Čerstvý koriandr / oblíbená bylinka
  • Rýže / rýžové nudle

Processed with VSCO with c1 preset

Recept:

  1. Nudle či rýži uvaříme podle návodu.
  2. Nasekanou cibuli, zázvor a česnek osmažíme na oleji, přidáme nakrájené batáty a osmahneme.
  3. Zalijeme kokosovým mlékem a trochou vody, ochutíme kari, chilli, solí a sezamem a vaříme asi 15-20 minut.
  4. Promícháme se slitou cizrnou a podáváme s nudlemi / rýží a ozdobené bylinkami.

Processed with VSCO with c1 preset

Příště můžete místo sladkých brambor použít jednu nebo více z následujících ingrediencí. Postup bude stejný, jen u masa a krevet se vyplatí déle smažit. Zkuste kari a:

  • Cuketu
  • Dýni
  • Mango
  • Žampiony
  • Ananas
  • Mrkev
  • Květák
  • Špenát
  • Fazolky
  • Mini kukuřice
  • Krevety
  • Kuřecí maso
  • Krabí maso

Na závěr 3 tipy pro asijskou kuchyň:

  • Zázvor – loupejte lžící. Je to mnohem jednodušší, než škrabkou. Zároveň seškrábnete pouze tenkou svrchní slupku a nepřijdete o žádnou dužinu.
  • Česnek – stroužky se loupají lépe, když na ně položíte plochu nože a seshora opatrně udeříte rukou. Poté oloupaný česnek můžete stejným manévrem rozdrtit – půjde pak lépe nasekat.
  • Chilli – mějte na paměti, že až se jídlo rozleží, pálí o něco více.

IMG_1359-compressor

„Lidé žádají v modlitbách od bohů zdraví, ale že sami v sobě mají nad ním moc, nevědí.“ – Démokritos. I já ráda přemýšlím nad svým životním stylem a baví mě objevovat, co se mému tělu líbí a co mu nedělá dobře. Ráda běhám a ráda jím, ale správné věci. Vařím bez masa a často experimentuji i s veganskými recepty. Snad vás moje příspěvky potěší. :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *