Biopotraviny, alebo organické potraviny sú v každom obchode a je…
Domácí pěstování bylinek
Pěstujte si doma základní bylinky. Jejich vůně, chuť a zdraví prospěšné účinky (které by vydaly na další článek) vás budou motivovat starat se o ně s láskou.
Začínáme
Co se vlastně dá doma pěstovat? Meduňka, šalvěj, máta, oregano, tymián, mateřídouška, bazalka, petrželka, koriandr, pažitka, řeřicha, majoránka… Ať už to bude cokoliv, bylinkám vyhraďte světlé místo, například u okna. Nakupte si buď semínka a vypěstujte si vše „od píky” anebo zvolte sazenice, ať s nimi máte méně práce.
Ze semínka
Sežeňte si výsevní substrát pro pokojové rostliny (nebo přímo pro bylinky) a sadbovač či květníky, kam budete vysazovat. Buď použijte pro každou rostlinku zvláštní květník s mističkou, nebo vyberte velký truhlík. Lépší určitě je rostlinky rozsadit samostatně, protože každá má trochu jiné nároky. Semínka dáváme asi 0,5 – 1 cm pod povrch hlíny a ne moc blízko k sobě. Během prvních dní se neustále staráme o to, aby substrát nevyschl. Ale také pozor, aby se semínka nevyplavila navrch.
Pokud jste se rozhodli začít od semínka, je potřeba, až vám bylinky vyrostou, je asi po měsíci rozsadit, aby se nemačkaly (s výjimkou řeřichy, kterou asi po 14 dnech už sklidíte). Dospod květníků, kam přesazujeme, zvolíme nejlépe písek a navrch substrát (písek nutný není).
Sazenice
Pokud volíte sazenice, tak je kupujte v zahradnictví. Bylinky ze supermarketu jsou zasazené v méně kvalitním substrátu a jsou určené ke spotřebě, ne k pěstování. Ale pokud je přesadíte do lepší zeminy, tak i těm se může nějaký část docela dobře dařit. Sazenice přesaďte do prostornějších květníků, na dno použijte písek a navrch substrát pro bylinky (písek nutný není).
Péče
Substrát udržujte zejména při klíčení neustále vlhký, ale jen tak, aby se vždy voda vsákla a semínka nám neplavala. Nejlépe zalévejte do mističky pod květníkem a nechte bylinky, ať si odeberou podle žízně samy. Můžeme si opatřit hnojivo na bylinky, pak postupujeme podle návodu.
Některé bylinky jsou vytrvalé (meduňka, tymián, některé druhy bazalky, máta) a jiné jednoleté – ty vám vydrží jen do zimy (bazalka, majoránka, řeřicha, koriandr). Úplně nejlépe uděláte, když si v zahradnictví odchytíte šikovného prodavače a s ním se poradíte, co nakoupit a jak se o to postarat.
Sklízení a využití
Když má bylinka už hodně lístků, můžete začít sklízet. Do pokrmů přidávejte vždy až na konci vaření, aby neztrácely chuť, cenné látky a aroma. Z máty a meduňky můžete připravit čaj, bazalku přidejte do kuskusu, či salátu, řeřicha se zase hodí na chleba s máslem, nebo do pomazánky. A pokud zrovna nemáte pro bylinky využití, nasušte je.
Moje zkušenost
Bylinky pěstuji v substrátu pro pokojové rostliny, zalévám, když zemina vysychá (ob den), mám bylinky v chladnějším pokoji na stolku u okna a mátu s meduňkou přímo na okně za sklem. Pěstuji tyto bylinky:
- Bazalka (určená k přímé spotřebě, přesazená do kvalitnějšího substrátu),
- Rozmarýn lékařský (určený k přímé spotřebě, přesazený do kvalitnějšího substrátu),
- Řeřicha vypěstovaná ze semínka,
- Koriandr vypěstovaný ze semínka,
- Máta peprná (pěstuji za oknem),
- Meduňka lékařská (pěstuji za oknem).