Rýchla polévka z dýně Hokkaido trochu jinak. Hotová již za…
Zajímavá veggie pizza
Veggie pizza s pořádnou vrstvou zeleniny. Dobře chutná, dobře vypadá.
Výživné látky:
- Lilek – nám dodá porci draslíku, mědi, hořčíku, kyseliny listové a vlákniny. Obsahuje také látky (flavonoidy a fenoly), které chrání buňky našeho těla před poškozením.
- Cuketa – také obsahuje spoustu vlákniny. Ovšem s ní se do našeho těla dostávají ještě karoteny, vitamin A (dobrý na zrak), vitamin E, hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitaminy skupiny B.
- Mrkev – je dobrým zdrojem karotenů (zejména betakarotenu) a dodá nám kromě vlákniny také vitamin A, B3, B6, C, mangan a draslík.
Ingredience:
Na 1 pizzu:
Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- 180 ml teplé vody
- 1/2 kostky čerstvého droždí
Sugo:
- Rajčatový protlak
- 2 stroužky česneku
- Sůl a pepř
Na pizzu:
- 1/2 lilku
- 1 cuketa
- 3 mrkve
Navíc:
- Olivový olej
- Balzamiko
- Forma na pečení
Recept:
- Droždí rozdrobíme s cukrem a zalijeme trochou vlažné vody. Promícháme, na teplém místě necháme vzejít kvásek (10 minut).
- Přidáme mouku, sůl, olivový olej a zbytek vody. Vypracujeme těsto a necháme kynout 1-2 hodiny v teple v míse zakryté utěrkou.
- Mezitím omyjeme zeleninu a vytvoříme tenoučké stejně vysoké plátečky – lilek nakrájíme a mrkev s cuketou naplátkujeme pomocí škrabky na zeleninu.
- Připravíme si také sugo: na oleji osmažíme prolisovaný česnek, přidáme protlak, sůl a pepř a chvíli prohříváme.
- Troubu předehřejeme na 220°C. Z těsta vyválíme placku, vložíme do formy na pečení vyložené pečícím papírem a potřeme větší vrstvou suga. Zeleninu poskládáme do velké spirály od středu až do krajů formy. Nakonec svrchu potřeme olivovým olejem smíchaným se solí a pepřem.
- Pizzu pečeme cca 45 minut na 220°C. Podáváme polité olivovým olejem a balzamikem.
Tip: Kdo má raději výraznější chuť, než přírodní, může do suga nastrouhat muškátový oříšek.